اداره پست هر کشور تابع قوانین و مقررات کشور خود است. به همین دلیل ارسال برخی مرسولات از طریق پست ممنوع بوده و اداره پست نمیتواند آنها را از فرد ارسالکننده دریافت نماید. زیرا موظف است براساس قوانین و مقررات کشور و همچنین قوانین پستی وظایف خود را انجام دهد. شاید این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که چه نوع مرسولاتی ممنوعات پستی هستند؟ ما در ادامه این مقاله از تاپین قصد داریم لیست کاملی از کالاها و مرسولات ممنوعه را معرفی کنیم.
خلاصه مطلب
Toggleلیست کامل ممنوعات پستی
بسیاری از فروشگاههای آنلاین تمامی مرسولات خود را از طریق پست به سراسر کشور و حتی خارج از ایران پست میکنند. این فروشگاهها براساس نوع خدمات و محصولاتشان از روشهای مختلفی برای ارسال کالاهای خود بهره میگیرند. یکی از رایجترین این روشها استفاده از خدمات اداره پست است.
همانطور که در بالا اشاره کردیم، قوانین شرکت ملی پست، بیانکننده مبنای ممنوعات پستی بسیاری از شرکتهای خصوصی است. بنابراین فروشگاهها و سایر افراد جامعه جهت ارسال مرسولات باید به لیست ممنوعات پستی که در ادامه به طور کامل به آن پرداخته شده را در نظر بگیرند.
بستههای خطرناک و آسیب زننده
اشیاء و لوازمی که ماهیت بستهبندی آنها برای کارکنان اداره پست و همچنین اشخاص دیگر خطرناک باشد، جزء ممنوعات پستی محسوب میشود. بستهبندیهایی که به سایر مرسولات و تجهیزات پستی آسیب بزند یا آنها کثیف کند، نیز از ممنوعات پستی به حساب میآید. برخی از اقلامی که در این دسته قرار دارند عبارتند از:
- مواد منفجره، مواد قابل اشتعال، مواد رادیو اکتیو یا سایر مواد خطرناک
- مهمات نظامی اصل نما و مشقی از جمله نارجک اصل نما و مشقی، گلوله مشقی و وسایل انفجاری
- اشیاء تیز آسیبزننده مانند سوزن یا سنجاق سرهایی که میتوانند به سایر بستههای پستی آسیب وارد کنند. این موارد را هرگز نباید در پاکتهای پستی قرار داد و ممنوع است.
خدمات و کالاهای غیرقانونی بر اساس قوانین کشور
براساس قوانین و مقررات کشور، خرید و فروش برخی از کالاها، جرم محسوب میشود. از آنجایی که ادارات پست در ایران و همچنین شرکتهای خصوصی خدمات پستی از قوانین جمهوری اسلامی تابعیت میکنند، ملزم به رعایت این قوانین و مقررات هستند. لیست برخی از خدمات و کالاهای غیرقانونی براساس قوانین کشور که ممنوعات پستی به حساب میآیند عبارتند از:
- مواد مخدر و روانگردان
- اقلام غیراخلاقی یا منافی عفت (انواع کارت، روزنامه، مجله، CD و کتاب
- اقلام جعلی و سرقت شده
- تمامی اقلامی که واردات و خرید و فروش آنها در کشور مقصد ممنوع است.
اقلام ممنوعه اعلام شده از سوی پلیس فتا
ارسال برخی از مرسولات از طرف پلیس فتای کشور ممنوع اعلام شدهاند. چنانچه پلیس این کالاهای غیرقانونی را کشف کند، مشمول پیگرد قانونی خواهید شد. این مرسولات به طور کلی به سه دسته مختلف تقسیم میشوند که عبارتند از:
- تجهیزات و لوازم ممنوعه
- مواد و داروهای ممنوعه
- محتواهای ممنوعه
لیست اقلامی که در این سه دسته قرار میگیرند به شرح زیر است:
تجهیزات و لوازم ممنوعه
- تمامی تجهیزات مربوط به ماهواره اعم از رسیور، دیش ماهواره، قیچی ماهواره، کارت ماهواره
- انواع تجهیزات جاسوسی از جمله دستگاههای شنود، خودکار دوربیندار، ساعت دوربیندار، عینک دوربیندار، سوئیچ دوربیندار و خودکار اسکنر
- تجهیزات مخابراتی غیرمجاز؛ به عنوان مثال تلفنهای دوربرد
- تجهیزات نظامی مانند شوکر، باتوم، گاز اشکآور و گازهای بیهوشی
- لوازم قمار؛ شامل پاسور، میز پوکر و چیپ پوکر
مواد و داروهای ممنوعه
- انواع و اقسام مواد مخدر، روانگردانها و کلیه مشروبات الکلی
- ارسال کلیه مواد غیرمجاز انواع داروها شامل مکملهای ورزشی غیرمجاز، داروهای افزایش قد، داروهای چاقی و لاغری، داروهای ضد بارداری و ترک اعتیاد
- لوازم جنسی مانند مانکنهای جنسی، انواع قرص، ژل و اسپری تاخیری جنسی
- مواد آتشزا و بمبهای دودزا
محتوای ممنوعه
- انواع و اقسام نرمافزارهای ممنوعه مانند فیلترشکن، ساکس و VPN
- اسکریپتهای غیر مجاز نظیر اسکریپت ارسال پیامک رایگان، بدافزارها، نرمافزارهای هک، کی لاگر و کتابهای ممنوعه
- سی دیها و دی وی دیهای فیلمهای مستهجن و آموزش مسائل جنسی و رقص
- سی دی و کتب مربوط به رمالی مانند آموزش فالگیری
حیوانات زنده
یکی دیگر از ممنوعات پستی، حیوانات زنده است. قرار دادن آنها در تمامی انواع مرسولات غیرقانونی بوده و اداره پست بسته را ارسال نخواهد کرد. برخی اقلام خاص که بین موسسات رسمی معتبر مبادله میشوند، میتوانند از طریق پست ارسال شوند. برخی از این موارد عبارتند از:
- زالو، زنبور، کرم ابریشم، انگلها و اقلام دفع حشرات موزی و کنترلکننده این حشرات
- مگسهای خانواده “دراسوفیلید” که به منظور تحقیقات زیست پزشکی مورد استفاده قرار میگیرند.
در صورتی که حمل حیوانات زنده، براساس مقررات پست کشور زیرربط مجاز باشد، امکان قرار دادن حیوانات در پست امانات امکانپذیر است.
مرسولات ناقض حریم خصوصی اشخاص
یکی دیگر از قوانین اجتماعی، حفظ حریم خصوصی افراد است. در استفاده از خدمات پستی باید به این قانون مهم نیز توجه کرد. مرسولاتی که میتوانند نقضکننده قوانین اجتماعی باشند و جزء ممنوعات پستی محسوب میشوند عبارتند از:
- ارسال هر گونه مکاتبه یا اسناد خصوصی بین دو فرد (به جز فرستنده و گیرنده) ممنوع است.
- قراردادن مکاتبات شخصی میان دو فرد به غیر از گیرنده و فرستنده (افرادی که با آنها زندگی میکنند) ممنوع است.
- قرار دادن مکاتباتی که جنبه شخصی دارند، در امانات پستی و در داخل مرسولات با نرخ مخفف (بستههای کوچک، مرسولات مخصوص نابینایان، مطبوعات) ممنوع است.
مرسولات حاوی اقلام با ارزش نظیر سکه و اسکناس
قرار دادن اقلام با ارزش مانند سکه و اسکانس یا ارز در مرسولات پستنامه غیربیمه یا در امانات غیربیمه ممنوع است. قوانین کشور مبدا و مقصد تعیینکننده سقف ارزشی اقلام با ارزش است. به طور کلی اقلام با ارزش عبارتند از:
- وجه نقد و اسکانس
- چکهای مسافرتی و حوالههای بانکی
- اوراق بهادر بینام
- سکه و طلا یا نقره
- سنگهای قیمتی و جواهرات
اوراق چاپی و مرسولات ویژه نابینایان، ممنوعات پستی
اوراق چاپی یا مطبوعات و مرسولاتی که برای نابینایان ارسال میشود، نباید حاوی هیچگونه یادداشت یا مکاتبهای باشد. ارسال این مرسولات در ادارات پستی کاملا رایگان است و هیچ گونه وجهی جهت الصاق تمبر از فرد ارسالکننده دریافت نخواهد شد.
موارد خاص:
در صورتی که مرسوله ارسالی برای یک نابینا، حاوی پاکت، کارت یا لفافی است در آن نشانی فرستنده به طور واضح و خوانا باید درج شود.
ممنوعات پستی بر اساس قوانین شرکتهای لجستیک
برخی از کسبوکارها جهت ارسال مرسولات خود از خدمات شرکتهای لجستیک و پیکهای موتوری بهره میگیرند. قوانین و مقررات ارسال کالا از طریق این شرکتها نیز تابع قوانین پستی جمهوری اسلامی ایران است. علاوه بر این قوانین عمومی احتمال دارد هر شرکت ارائهدهنده خدمت پستی، خود نیز قوانین منحصر به فرد دیگری داشته باشد.
مواد شیمیایی و خطرناک
ارسال انواع و اقسام مواد شیمیایی و خطرناک توسط اداره پست کاملا ممنوع است. ارسال اینگونه کالاها توسط پیک موتوری یا شرکتهای لجستیک نیز ممنوع اعلام شده است. برخی از این کالاها که جزء ممنوعات پستی به حساب میآیند عبارتند از:
- مواد خورنده که باید در شرایط خاصی نگهداری یا جابجا شوند.
- انواع کودهای کشاورزی
- مواد آتشزا، قابل اشتعال و رادیواکتیو
مواد غذایی فاسد شدنی
ارسال مواد غذایی فاسد شدنی مانند مواد پروتئینی، میوه و سبزیجات تحت شرایط خاص و با رعایت برخی نکات ویژه امکانپذیر است. بسیاری از شرکتهای لجستیک که خدمات ارسال کالا با پیک موتوری را ارائه میکنند، مجاز به ارسال این مرسولات نیستند و در حقیقت برای آنها این مواد جزء ممنوعات پستی محسوب میشود.
بهتر است برای ارسال این مواد از خدمات شرکتهایی استفاده کنید که در این حوزه فعالیت دارند. به عنوان مثال اسنپ، میاره و… .
مایعات
در بسیاری از شرکتهای لجستیک، جابجایی مواد مایعی با موتور ممنوع خواهد بود. چرا که اکثر این مواد درون ظروف شیشهای ریخته میشوند و احتمال شکستگی و آسیب به سایر مرسولات وجود دارد.
علاوه براین برخی از مواد مایع مانند انواع ترشی، عرقیجات و… به دلیل نشتی میتوانند تاثیرات بعدی روی سایر مرسولات بگذارند. به عنوان مثال امکان بو گرفتن سایر بستههای پستی وجود دارد. بنابراین بهتر است با پیک موتوری این محصولات ارسال نشوند.
در پایان
برای ارسال یک بسته پستی باید به لیست ممنوعات پستی توجه ویژهای داشته باشید. چرا که در غیراینصورت بسته شما پست نخواهد شد و در برخی مواقع امکان پیگرد قانونی وجود خواهد داشت. ما در این مقاله سعی بر آن داشتیم که به طور کامل درباره کالاهای ممنوعه در ادارات پست و شرکتهای لجستیک با شما صحبت کنیم.
منبع: postoffice.co.uk
هنوز نظری ثبت نشده،نظر خود را ثبت کنید!